Dr Grzegorz Odoj o pszczyńskich potrawach regionalnych

Grzegorz Odoj

Dr Grzegorz Odoj z cieszyńskiej etnologii pełnił funkcję Przewodniczącego Jury Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej", który odbył się 23 listopada 2017 roku w Kobiórze. Tematem  wiodącym konkursu była “Gęś Marcińska i wyszkubek”.
 
Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gmina Kobiór.  Jest to już druga edycja imprezy, której celem jest prezentacja tradycyjnych dań i potraw  charakterystycznych dla regionu pszczyńskiego oraz promocja dawnych przepisów kulinarnych. Zebrani obejrzeli scenkę przygotowaną przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Kobiór i młodzież szkolną z Kobióra. Dr Odoj wygłosił prelekcję o zwyczajach ludowych związanych ze “szkubaczkami” i obchodami dnia św. Marcina.
 
Więcej  informacji o konkursie znajduje się na stronie: 
http://wiadomosci.pless.pl/50355-zdjecia-gospodynie-z-powiatu-serwowaly-gesine-pszczyna
 

Galeria

Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”Konkurs Potraw Regionalnych “Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”